Cara Berkesan Atasi Anak Tidak Suka Belajar

Thursday, October 23, 2014

Risau tengok anak tidak suka belajar. Asal bagi buku je mengantuk. Tapi bila duduk depan tv, berjam-jam pun tahan.

Tak pun bagi gajet, macam tablet ke smart phone. Tekun duduk macam patung. Panggil berkali-kali pun tak menjawab.

Ada cara nak atasi anak tidak suka belajar ni. Ada satu cara yang berkesan. Kalau nak tahu, teruskan membaca.

Dari budak yang memang tak suka belajar, berubah jadi budak yang suka buku. Sekarang library adalah tempat kesukaan dia.

Bagaimana budak itu boleh berubah?

Satu hari University Oxford datang ke sekolah untuk adakan uji kaji. Uji kaji ini khas untuk budak-budak yang tak suka belajar. Dan budak tadi terpilih jadi bahan uji kaji.

Setiap hari, budak tadi dan kawan-kawan yang terpilih makan enam biji 'pil ajaib' yang dibawa khas dari University Oxford. 

Satu perubahan besar berlaku selepaa beberapa minggu. Dari budak yang langsung tak suka buku. Ada masalah anak tidak suka belajar. Balik sekolah buka baju, terus mengadap tv, sambil makan dan tertidur.

anak tidak suka belajar, anak malas belajar, anak malas sekolah, anak malas ke sekolah, anak malas membaca

Bertukar menjadi anak yang mula sukakan buku. Mak budak tu terkejut, bila tengok anaknya baca buku. Satu kejadian yang pelik.

Dan dalam kelas cikgu komen budak tadi nampak aktif dalam kelas. Tunjuk minat nak belajar. Paling mengagumkan bila lepas habis waktu sekolah, dia pergi ke perpustakaan.

Bila ditanya, kenapa ke perpustakaan? Dia kata seronok baca banyak buku. Dan dia dah tak suka tengok tv. Boleh klik link ini untuk tengok video budak malas jadi rajin dengan pil ajaib.

Apa agaknya 'pil ajaib' yang diberikan oleh University Oxford itu. Apakah pil yang telah diformulakan dengan hebat, atau mungkin pil yang telah diuji dengan hebat oleh ahli akademi university?

Akhirnya, bagi menjawab persoalan cikgu dan mak ayah budak itu dan kawan-kawannya University Oxford dedahkan kandungan 'pil ajaib'.

Nak tahu apa?

Rupanya ia adalah Omega 3, dari minyak ikan. Tiada sebarang uji kaji atau formula terkini. Tiada pil ajaib. University Oxford hanya bagi minyak ikan pada budak tadi dan kawan-kawannya.

Nampak biasa, sederhana. Tapi memberi impak yang besar terhadap sikap anak tidak suka belajar tadi.

Dari yang malas, suka tengok tv. Berubah jadi suka belajar, dan seronok membaca buku. Hanya kerana diberikan minyak ikan secara konsisten.

Omega Guard Shaklee adalah antara sumber minyak ikan yang terbaik. Dan sangat kaya dengan kandungan Omega 3, EPA dan DHA yang sangat baik untuk perkembagan otak anak-anak.

Juga mampu mengubah tabiat anak tidak suka belajar kepada suka belajar. Tumpuan anak juga semakin meningkat. Dan anak yang pasif berubah menjadi aktif.

Omega Guard Shaklee dibuat dari sumber ikan laut sejuk. Bebas dari pencemaran. Dan melalui proses penyulingan yang sangat teliti. Bagi memelihara kandungan Omega 3 dari tercemar.

Cara nak bagi anak makan?

Mudah, berikan sebiji dan anak boleh terus kunyah atau pun telan. Rasanya ikannya sangat disukai anak-anak.

Sampaikan saya terpaksa sorokkan botol Omega Guard. Kalau tak diam-diam anak curi makan. Katanya macam chewing gum dan sedap.

Boleh mula diberi masa anak setahun. Dan sangat baik diambil oleh ibu yang hamil yang mahukan anak yang bijak.

Kesian anak-anak ni, rupanya kalau pemakanan tak dijaga boleh beri kesan kepada kebijaksaan anak. Asal lahir anak memang bijak, tapi disebabkan perangai atau sikap mak ayah yang asal boleh. Tak kisah anak makan apa. Junk food, sosej, nugget ataupun fast food lain. Asalkan anak kenyang.

Tahu-tahu saja anak dah jadi obesiti. Tak aktif, dan makin malas belajar. Sudahlah tak aktif, malas belajar, paling parah keyakinan diri semakin hilang. Jadi membesarlah dia menjadi remaja yang ada masalah perasaan, tak yakin diri,

Takkanlah kita sebagai mak ayah sanggup biarkan anak jadi macam tu. Anak rosak ditangan kita. Anak tu amanah Allah. Sebab tulah kita kena jaga sebaiknya. Supaya akhirnya nanti, dia menjadi kunci syurga mak ayah.

Jangan jadikan sindrom tak apalah anak tidak suka belajar kuasi diri. Bertindak. Bantu anak. Siapa lagi kalau bukan kita mak ayah, orang yang paling bertanggungjawab terhadap anak.

Jika anda mahu membeli Omega Guard Shaklee, boleh SMS/Whatsapp saya, Suriya di 016 773 1892.

Atau boleh terus beli dengan hanya klik pada link ini http://bit.ly/1FD3ZaD .


You Might Also Like

1 comments

  1. bila dah besar sikit, nampak mencabar kalau nak bagi anak makan omega guard sbb baunya. Anyway, satu info yang baik.

    ReplyDelete

WeLoveSusuIbu On FB

WeLoveSusuIbu Instagram

Nuffnang

WeLoveSusuIbu Youtube