Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Makan Sebiji Pasti Tak Puas
Saturday, February 07, 2015Bila terasa puas dengan nasi, sesekali ubah selera. Kali ni buat resepi cucur ikan bilis rangup. Ini resepi turun temurun, dari arwah mak tok. Mungkin sama je dengan resepi cucur bilis lain. Tapi ada sesuatu yang unik, buat cucur lembut sampai ke petang.
Ada yang guna telur nak bagi lembut. Tapi yang ni tak guna telur pun. Tapi lembut sungguh isi dalam cucur bilis ni. Kat luar elok je rangup. Makan sebiji memang tak puas. Kena berbiji-biji barulah puas.
Dari beli cucur bilis ready made. Baiklah buat sendiri. Tak susah mana pun.
Bahan-bahan pun senang je nak dapat. Rasanya mesti ada kat kabinet dapur masing-masing.
Bahan-bahan Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Tapi Lembut:
8 sudu besar tepung gandum
1 mug air suam
Sebiji kentang (potong dadu)
Ikan bilis (ikutlah selera masing-masing)
Secubit garam
Tips: Boleh juga gantikan bilis dengan udang kering, atau udang basah pun boleh. Dan kalau suka bawang, potonglah dadu dan masukkan sekali.
Cara-cara:
1-Masukkan tepung dan garam dalam satu bekas.
2-Tuang air sikit-sikit dan gaul sampai rata.
3-Kalau suka boleh tumbuk sikit bilis sebelum masukkan ke dalam tepung.
4-Masukkan kentang dan bilis dan gaul rata.
5-Panaskan minyak dan gorenglah.
Tips: Tak payah gaul sampai sebati sebab nanti tepung jadi tepu dan cucur jadi sejat. Pastikan minyak betul-betul panas untuk elak cucur bilis serap minyak dengan banyak.
Bagi mendapatkan resepi cucur ikan bilis yang comel, gunakan jari untuk masukkan adunan ke dalam kuali panas.
Resepi cucur bilis ni sesuai untuk sekali hadap. Beriya suami dan anak-anak makan.
Kalau ada anak lebih dari 3 orang dan suka sangat dengan cucur bolehlah gandakan adunan. Sebabnya kita orang 5 beranak tak sampai 1/2 jam habis dah.
Lagi best kalau ada lebih kuah gulai ke. Cicah dengan resepi cucur bilis ni. Aduh sedapnya...
Tapi semalam takde kuah gulai. Cicah dengan sos cili dan mayonis. Pergh, sedap kut.
Rasa macam hari-hari nak buat cucur. Tapi teringatkan kolestrolnya, seminggu sekali je lah.
Tak pun boleh pakai perisai kolestrol Phytocol sebelum makan. Tak sempat kolestrol melekat jadi lemak tepu dalam badan, dah kena tendang keluar.
Kalau korang jenis yang suka makan makanan yang berlemak dan kolestrol tinggi. Tapi takut jadi gemuk. Memang sesuailah sangat Phytocol ni.
Harus di bawa merata. Sebelum makan, telan je 2 biji. Lepas tu boleh makan tanpa was-was.
Nak buat resepi cucur bilis tiap hari pun boleh. Oh nanti kalau dah cuba resepi ni, mehlah datang komen kat blog. Nak tahu juga apa kata korang.
Bye-bye!
25 comments
menarik..simple je..tp klu letak tauge mst sedap lg kn..
ReplyDeleteletak togeh je kew > 404 >
DeleteWahhh akakkkk bagus nyaaa
ReplyDeleteMak and ayah saya sukaaa 💗💗 trimasss
kul 5.30 baca resepi ni...kul 6 try buat,,,6.15 dah habis diimkn....tq sis
ReplyDeleteha kan dah kata. puas hati bila tengok semua licin :D
Deletesalam..kentang tu nak lecek lg atau potong dadu je? 😅😅😅 tq
ReplyDeletekentang potong dadu saje...nanti bila goreng dia akan masak sekali
Deletekentang tu kene rebus dulu ye sis?
ReplyDeletetak payah rebus, dadukan saja...jangan risau nanti dia masak sekali
ReplyDeletesungguh sedap saya buat...tq sis krn bg resepi yg ringkas n sedap
ReplyDeleteAlhamdulillah, makin ramai dapat makan jemput sedap.
Deletesngt sedap
ReplyDeleteResepi yg sgt sedap...terima kasih.
ReplyDeletenak trylah esok brkfst
ReplyDeletekentang tu satu kelainan.pastu rasanya lain dr biasa..x sabar nk try
ReplyDeleteNak buat cekodok jap lagi.
ReplyDeletePhytocol dah habis. Telan Omega guard je pun boleh kan..
Sy buat letak bawang dan ikan bilis pon sedap. Apa2 pon tq sis😉.. basic itu penting..
ReplyDeleteIkan bilis tuh kena bsuh dulu kan?
ReplyDeleteIkan bilis tuh kena bsuh dulu kan?
ReplyDeletesudah pasti :)
DeleteKalau takde kentang, boleh ganti dengan apa ye?
ReplyDeleteSaya pn selalu buat mcm ni mak saya yg ajar hihi memang sedap...
ReplyDeleteKlu letak telur lain ker rasanye sis
ReplyDeleteXde lha. Rasenya sama je.. :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete