Buasir Semasa Hamil Sampai Trauma Nak Meneran, Apa Nak Buat?

Wednesday, February 25, 2015

Buasir semasa hamil memang sangat tak seronok. Nak duduk pun rasa sakit perit. Episod nak membuang air besar jadi mimpi ngeri.

Ada yang sanggup lagi tahan berak dari terpaksa tanggung sakit. Tapi lama mana boleh tahan, mahu tak mahu mesti membuang. Tahan lama-lama kang penyakit lain yang datang. Tapi sebab terlampau sakit dan 'terkeluar' sampai rasa trauma nak meneran lagi.

buasir semasa mengandung, buasir, cara rawat buasir, cara rawat buasir traditional, cara rawat buasir luaran, cara rawat buasir semasa hamil
Gatal & tak menahan nak menggaru

Punca Ibu Hamil Kena Buasir

Terdapat beberapa punca buasir terjadi dikalangan ibu mengandung. Antaranya:
1-Berat bertambah mendadak
Ini mungkin cara makan ibu yang tidak sihat. Kurang makan fiber dan kurang pengambilan air. Duduk terlampau lama juga penyebab buasir.

2-Kandungan membesar
Pada trimester ke tiga biasanya rahim akan membesar. Dan ianya akan memberi tekanan pada saraf khususnya paa kawasan 'rectum and anus'. Menjadikan bahagian tersebut membengkak. 

Meneran dengan kuat boleh menyebabkan urat saraf menjadi lemah. Seterusnya menyebabkan buasir terjadi.

Jenis Buasir

1-Ianya tak dapat dirasa dan berlaku di dalam sahaja. Tetapi darah merah keluar ketika berak.
2-Satu lagi ianya boleh dirasa dengan jari. Seperti lebihan daging yang terkeluar.  Ia akan masuk kembali dengan sendiri atau boleh ditolak dengan jari.

Masalah Buasir Semasa Hamil

1-Ibu sukar duduk lama
2-Sakit ketika bergerak kerana bergesel dengan kain
3-Rasa malu
4-Sakit ketika nak berak
5-Dan jika tak dirawat kemungkinan besar buasir jadi lebih serious ketika proses melahirkan anak
6-Berasa gatal dan tak selesa

Tak dapat bayangkan betapa sakit dan tak selesanya jika dalam pantang pun masih buasir. Dengan luka bersalin, tambah pula sakit buasir. Memang boleh jadi stress yang amat.

Jadi apa yang and boleh lakukan bagi mengurangkan buasir semasa hamil?

Merawat Buasir Semasa Mengandung

1-Ubah Diet
Pilih diet yang sihat. Banyakkan mengambil fiber seperti sayuran dan buah. Juga minum air dengan cukup. Paling kurang 2 liter sehari.

2-Senaman Kagel
Ia bagus untuk menguatkan urat saraf  di kawasan 'anus and rectum'. Selain itu ia juga dapat mengurangkan buasir dan peredaran darah jadi lebih baik.

3-Tidur Mengiring
Tekanan terhadap kawasan buasir akan berkurang jika tidur secara mengiring. Tidur terlentang hanya akan memburukkan keadaan. Sesekali mengiring ke kiri untuk melegakan 'rectal veins'.

4-Jangan Duduk Lama
Tambah yang bekerja di pejabat. Elakkan duduk di satu tempat dalam jangka masa yang lama. Setiap sejam berjalan-jalanlah sekejap dalam 5 minit. Ia sangat membantu untuk peredaran darah yang baik dalam urat saraf.

5-Usah Paksa
Jangan dipaksa-paksa. Kalau tak boleh cuba makan sesuatu yang boleh melancarkan pembuangan seperti prune atau betik. Teran secara kuat membuat buasir semakin teruk.

Memanglah buasir bukanlah sesuatu yang bahaya. Tapi kalau ada jadi serba tak kena. Bayangkan ada macam daging lebih tergantung di situ, mestilah rasa tak selesa. Sudahlah berat membawa perut ditambah lagi dengan sakit buasir.

Pengalaman mengandung yang indah terganggu disebabkan masalah ini. Mahu tak jika saya katakan ada sesuatu yang bukan saja menghilangkan masalah buasir. Malah anda dah tak payah lagi nak trauma sebab dah tak perlu meneran semasa nak membuang.

'Parking' je punggung kat mangkuk tandas, lancar je dia keluar. Kalau dulu nak membuang seminggu sekali pun payah. Lepas ambil Set Buasir Khas Hamil setiap hari lawas.

Bahaya kalau simpan 'buangan' lama-lama. Makan hari-hari. Tapi buang seminggu sekali. Manalah nak sihat. Badan jadi penuh toksik. Bila penuh toksik senanglah kena penyakit lain.

Oleh itu kalau anda tak sanggup sudah menanggung sakit akibat buasir semasa hamil ini boleh terus Whatsapp saya di 016 773 1892. Jika anda di sekitar Ampang, saya akan terus hantarkan ke muka pintu.

Saya juga akan kongsikan cara makan yang berkesan, makan malam esok terus lawas. Buasir yang terjulur akan hilang terus macam anda tak pernah kena langsung.

Macam Puan Khadeeja yang dulunya trauma nak mengandung lagi sebab tak tahan sembelit sampai nak buasir. Tapi sekarang nak bersalin sampai 10 kali. Bolehlah play video di bawah:Kalau anda dah tak sabar-sabar lagi nak dapatkan Set Buasir Khas Hamil boleh klik butang Buy Now di bawah.
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=0602cae8eddc659a9064d8c7fb2bfaed


You Might Also Like

0 comments

WeLoveSusuIbu On FB

WeLoveSusuIbu Instagram

Nuffnang

WeLoveSusuIbu Youtube