Ayam Masak Halia Resepi Mudah Sedap Buat Anda Yang Sibuk

Saturday, December 19, 2015

Assalamualaikum,


Ayam masak halia ini adalah antara menu yang kerap diulang. Sebab mudah nak masak, sedap dan anak-anak pun suka sangat.


Paling penting berkhasiat. Boleh letak macam-macam sayur di dalamnya.

Jadi ibu zaman serba sibuk ini mesti bijak. Pilihan menu nak memasak pun kena ada teknik.

Pilih menu yang mudah, ringkas, sedap dan berkhasiat. Sesuai untuk semua orang makan di rumah.

Tak pedas? Buat sambal belacan banyak-banyak bila hujung minggu. Nak makan, cedukkan sikit ke piring.

Tak payah masak dua lauk. Satu lauk dah 'cover' semua. Seronok kan?

Jom kita semak resepi ini.



Bahan-bahan:

1- 1/2 ekor ayam (potong kecil-kecil)

2- 3 inci halia (hiris)

4- 5 ulas bawang putih (hiris)

5- 1 ulas bawang besar (potong 'wadges')

6- 3 sudu sos tiram

7- 1 cawan air

8- 2 sudu tepung jagung

9- Secukup garam

10- Sedikit minyak untuk menumis


Cara-caranya:

1- Panaskan kuali, tuangkan minyak.

2- Masukkan halia tumis sekejap, letak pula bawang putih.

3- Bila dah naik bau, masuk ayam yang dah dipotong dan dibasuh bersih. Dah tentu saya guna Basic H.

4- Biarkan ayam masak sebentar, dalam 5 minit.

5- Masukkan sos tiram dan air.

6- Tutup kuali dan biarkan ayam masak sepenuhnya. Kalau air kering boleh tambahkan air.

7- Perasakan dengan garam.

8- Dah sedap, masukkan lobak dan bawang besar yang dah dipotong.

9- Agak lobak masak. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Tuang dan gaul. 

10- Mendidih rata, tutup api dan hidangkan.


Sedap di makan dengan nasi panas. Selain dari lobak, boleh juga nak masukkan kobis bunga, lada benggala atau cendawan butang ke. Ikut selera masing-masing.

Tak sampai 30 minit dah siap. Baca di sini tips memasak dengan pantas.

Kalau dah cuba resepi ayam masak halia ini nanti, bolehlah kongsikan di ruangan komen.

Selamat memasak.

You Might Also Like

2 comments

WeLoveSusuIbu On FB

WeLoveSusuIbu Instagram

Nuffnang

WeLoveSusuIbu Youtube