5 Tips Rawat Luka Melecur Cepat Sembuh Tanpa Parut Jelas

Sunday, October 18, 2015

Terdapat tiga jenis tahap luka melecur: Tahap 1, Tahap 2 dan Tahap 3. Kecederaan dikategorikan mengikut tahap kecederaan atau luka yang dialami. Begitu juga dengan cara merawat luka melucur, ianya berbeza mengikut tahap kecederaan.


Tahap 1 merujuk kepada kecederaan yang paling kecil. Tahap 3 pula merujuk pada luka melecur yang parah.

3 Tahap Luka Melecur

Tahap 1:
Luka ini hanya terhad pada lapisan luar kulit (epidermis). Apabila terkena, seseorang akan merasa sakit. Dan kawasan luka akan bertukar menjadi kemerah-merahan, seperti sunburn dan melepuh.

rawat luka melecur, kena air panas melepuh, terkena air panas di tangan, melecur kena seterika, melecur gelembung, melecur tangan


Tahap 2:
Luka melecur ini lebih serious kerana ia melibatkan epidermis dan dermis. Bukan sahaja melepuh, malahan ia juga berwarna merah keputihan.  Permukaan luka menjadi kering atau lembap dengan cecair tisu.

rawat luka melecur, kena air panas melepuh, terkena air panas di tangan, melecur kena seterika, melecur gelembung, melecur tangan

Tahap 3:
Ini adalah kecederaan yang paling serious. Semua lapisan kulit cedera akibat melecur. Kawasan kulit yang cedera akan menjadi kering dan berwarna putih, hitam atau coklat gelap. Rawatan yang lewat akan menyebabkan pesakit mengalami dehidrasi dan 'hypovolemic shock'. 

Jangan cuba-cuba untuk rawat sendiri bagi kecederaan tahap 3 ini. Dapatkan rawatan doktor segera.

rawat luka melecur, kena air panas melepuh, terkena air panas di tangan, melecur kena seterika, melecur gelembung, melecur tangan

 
Di dalam perubatan juga terdapat Tahap 4. Pada tahap ini luka melecur teleh mengakibatkan tendon dan tulang.

Kebiasaannya, menurut pengamal perubatan tidak semua luka melecur memerlukan rawatan doktor. Ianya boleh dilakukan sahaja di rumah dengan segera.

Bagi luka melecur Tahap 2 dan 3, adalah dinasihatkan anda untuk terus berjumpa doktor. Ini bagi mengelakkan komplikasi seperti jangkitan kuman.

Tips Merawat Luka Melecur Pantasrawat luka melecur, kena air panas melepuh, terkena air panas di tangan, melecur kena seterika, melecur gelembung, melecur tangan


Bagi kecederaan atau luka ringan, rawatan kecemasan yang segera sangat membantu pesakit. Berikut adalah lima tips yang boleh digunakan:

1. Rendamkan Luka Melecur

Bagi menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan risiko radand atau bengkak. Pertama sekali, rendamkan luka di dalam air sejuk selama 5 minit atau lebih. Boleh juga rendamkan dalam air susu (jika ada).

Tapi ingat, JANGAN RENDAM LUKA DALAM AIS atau air yang berais. Ini hanya akan memburukkan keadaan melecur tadi.

2. Tuamkan Luka Lecur

Basahkan tuala dan tuam tuala pada luka tadi. Ulang sehingga 15 minit atau lebih. Lakukan perlahan-lahan bagi mengelakkan lepuhan pecah.

3. Antiseptik

Tips ini juga sangat membantu bagi merawat luka melecur supaya tidak terkena jangkitan kuman. Anda boleh menggunakan krim antibiotik (dapatkan dari doktor). Atau gunakan larutan Dettol untuk rendam kawasan lecur.

Boleh juga menggunakan Basic H yang diperbuat dari bahan semulajadi dan 100% bebas kimia. Hanya letak satu titik, dan larutkan dalam besen. Kemudian rendamkan kawasan luka. Lap perlahan, dan sapukan krim Herbal Blend untuk mempercepat proses penyembuhan.

Ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari.

Gunakan tuala lembut dan elakkan penggunaan 'cotton ball'. Fiber halusnya akan melekat pada luka dan meningkatkan risiko infeksi.

4. Balutkan

Selepas luka dicuci, anda boleh menggunakan 'gauze' untuk balut luka.

Hanya balutkan secara longgar, dan pastikan ada ruang pengudaraan untuk luka cepat sembuh. 

5. Elak dan Hilangkan Parut

Selepas 3 hari, anda bolehlah memulakan rawatan bagi mengelakkan parut. Antara caranya anda boleh sapukan gel aleo vera.

Disamping itu juga, anda digalakkan untuk mengambil vitamin C, E dan minyak ikan. Ini bagi membantu luka sembuh segera dan tiada parut kekal.
 

Bagaimana Set Sembuh Luka Shaklee Boleh Sembuhkan Luka Tanpa Parut?


Secara umumnya vitamin-vitamin ini akan merawat luka dari dalam. Luka yang lama boleh menyebabkan lebih mudah terkena jangkitan dan juga akan menyebabkan parut yang dalam dan kekal.

Sustained Vitamin C, Vitamin E Complex dan Omega Guard adalah sangat baik bagi merawat luka dan mengelakkan parut dengan segera. Dan juga mengurangkan risiko infeksi.

Set Luka Pantas Sembuh (Tanpa Parut) ini terdiri dari:

1. Sustained Vitamin C - 120 tablet

2. Vitamin E Complex - 120 tablet

3. Omega Guard - 90 capsule


Ketiga-tiga vitamin ini memainkan peranan yang sangat penting bagi membantu merawat luka melecur dan mengelakkan parut.

Berikut adalah fungsi bagi setiap vitamin:

1. Sustained Released Vitamin C

 • Ia adalah salah satu nutrisi terpenting bagi mempercepat penyembuhan luka.
 • Menggalakkan pertumbuhan tisu kulit yang baru.
 • Mempercepat kematangan tisu kulit yang baru bagi mengelakkan parut.
 • Dan uniknya Vitamin C ini, ia akan dilepaskan secara perlahan-lahan dalam badan kita dan bertahan lebih lama.

2. Vitamin E Complex with Grape Seed Extract

 • 'Grape Seed Extract' sangat baik bagi menyembuhkan luka. Juga baik mengelakkan 'irritation' semasa proses penyembuhan luka.
 • Ia adalah vitamin yang tinggi dengan anti oksidan. Sangat penting bagi mengelakkan parut berbekas akibat melecur.
 • Menyokong penyembuhan sel-sel kulit yang rosak. 
 • Anti oksidan dalam Vitamin E ini dapat melawan radikal bebas yang menyebabkan radang dan bengkak di kawasan lecur.

3. Omega Guard

 • Ianya kaya dengan Omega 3 yang penting untuk menyembuh luka melecur segera.
 • Minyak ikan yang ada dalam Omega Guard ini bersifat anti radang. Sangat baik untuk mengurangkan bengkak dan radang pada kawasan yang terlibat.
 • Ia juga bertindak meningkatkan imuniti supaya luka melecur tak mengalami sebarang jangkitan kuman.
Jika luka lecur telah baik, tetapi masih ada parut yang dalam. Boleh juga ikhtiar menggunakan Set Luka Pantas Sembuh (Tanpa Parut) ini. Set ini lengkap dengan:

1. Sustained Vitamin C - 120 tablet (RM98.05)
2. Vitamin E Complex - 120 tablet (RM157.94)
3. Omega Guard - 90 capsule (RM144.16)

Semuanya berjumlah RM400.60. Namun, khas untuk bulan Oktober ini anda boleh dapatkan set ini dengan penjimatan harga yang sungguh menakjubkan. 

Ini kerana, pada bulan ini jika anda mendaftar keahlian, anda layak mendapat keistimewaan seperti berikut:

1. PERCUMA Vitalea (Multivitamin) - 120 tablet (RM94.08)!
2. PROMOSI BELI 1 PERCUMA 1 Vitamin E Complex!
3. POTONGAN HARGA Omega Guard!

Sekiranya anda tidak mahu menderita parut dalam dan jelas akibat melecur, inilah masa yang terbaik untuk anda mendapatkan Set Luka Pantas Sembuh (Tanpa Parut) ini.

Hubungi MakDara (MD) di 016 773 1892 SEGERA! Anda layak menerima konsultasi dan nasihat profesional serta cara makan yang betul. Supaya luka melecur boleh baik dengan segera tanpa meninggalkan parut yang tak diingini.


You Might Also Like

1 comments

 1. terimakasih atas informasinya gan, saya mencari informasi tetang jerawat yang selalu mengganggu penampilan wajah.
  .

  ReplyDelete

WeLoveSusuIbu On FB

WeLoveSusuIbu Instagram

Nuffnang

WeLoveSusuIbu Youtube