Menu Eat Clean
Cabaran Eat Clean 21 Hari MakDara - 12 Feb Hingga 3 Mac 2016
Saturday, February 13, 2016Assalamulaikum,
Terperanjat 'orang utan' bila naik timbang baru ni. Patutlah seluar rasa sendat-sendat saja. Inilah akibat bila makan tak tengok kanan kiri.
Padan muka ku! Oleh itu MakDara (MD) bertekad nak mulakan 'Cabaran Eat Clean 21 Hari'.
Moga berat 70kg ini akan menurun hingga ke 65kg dalam masa 21 hari ini.
Nak kurus mesti ada target. Paling penting target mesti munasabah. Janganlah buat 21 hari nak terus 45kg. Tak dapat dik!
Nak gemuk pun ambil masa kan? Nak kurus pun macam tulah.
'Eat Clean' bagi MD adalah proses yang 'fun' untuk turunkan berat. Yelah, tak perlu nak berlapar segala. Sampai 10 tahun tak makan nasi.
Terasa hilang nikmat dunia bila tak makan nasi. Tapi tak tahulah untuk orang lain.
Menu-menu makan bersih ini terdiri dari 1/4 pinggan karbohidrat, 1/4 pinggan protein dan 1/2 pinggan sayur (nak lebih pun boleh). Bila masak pula mesti kurangkan minyak, gula dan garam.
Bahan perasa? Seeloknya tak payah letak. Lagipun tak bagus untuk kesihatan.
Jadi kita masih boleh nikmati makanan-makanan kegemaran, but in a healthy ways lah. Best bukan? Plan diet ni jangan ikut-ikut orang tau. Buat ikut kemampuan dan paling penting kita 'enjoy' the whole process.
Makanlah 5 kali sehari. Portion mestilah dalam kuantiti yang sederhana ye.
Jaga portion makanan!
Ok MD kongsikan menu 'Cabaran Eat Clean 21 Hari MakDara' 120216.
6.30 pagi:
Maklumlah perut buaya, pagi-pagi nak meraung minta makan. Lepas minum lemon suam secawan. Dengan pantas MD bancuh 2 sudu Energizing Soy Protein dengan air kosong.
Terus perut rasa kenyang macam makan cekodok sepinggan.
10.00 pagi:
Masa untuk makan lagi! MD buat smoothie pisang dan epal. 2 biji pisang masak ranum (frozen), 1 biji epal, 1/2 cawan susu, 1/2 cawan air sejuk dan 2 sudu besar chia seeds.
Blenderkan pisang, epal, susu dan air. Dan siap, masukkan chia seeds dan kacau. Siap untuk diminum!
2.00 petang:
Pastikan paling lambat makan tengahari sebelum 2.30 petang. Sibuk uruskan rumah, sampai tak menyempat nak makan. Jadi MD makan lewat.
Menu makan bersih nasi dengan ikan tongkol masak singgang dan 'galore' of sayur-sayuran.
sambal belacan tak boleh tinggal! |
Cara masak singgang:
- 2 ekor ikan tongkol (potong-potong) bersihkan
- 5 ulas bawang putih, seulas bawang besar dan 3 inci lengkuas (hiriskan)
- Air secukupnya (paras-paras ikan tenggelam ok dah!)
- 3-5 keping asam keping (ikutlah kalau kecik-kecik asam keping tu letaklah 5)
- garam secukupnya
- Masuk semua dalam periuk dan biar mesra sekejap
- Letak atas dapur, dan masaklah sampai ikan masak
Cara masak sayur:
- 3 ulas bawang putih (hiriskan)
- seikat sawi, sepokok brokoli dan sebatang lobak (potonglah ikut suka)
- 1 sudu besar minyak
- 1/2 sudu besar sos tiram
- 7 sudu air
- Garam sikit aje
- Panaskan minyak, tumis bawang sampai naik bau
- Masukkan air dan sos tiram
- Dah mendidih masukkan semua sayur dan letak garam
- Tak payah lama, balik-balikkan dalam 1-2 minit saja. Siap!
4.30 petang:
Rumah MD memang sentiasa ada badam. Maklumlah jual cookies. Jadi petang ni, MD makan segenggam badam. Minum air kosong secukupnya.
6.30 petang:
Makan menu yang sama macam 2.30 petang tadi. Cuma nasi MD bubuh 1/2 genggam saja.
Memang ada masa-masanya perut bunyi-bunyi. Yelah sebab tak biasakan? Bila lapar jangan terus makan. Tapi minum air kosong dulu.
Kalau masih lapar, makanlah. Ingat makan yang sihat-sihat saja ye.
Elakkan sebarang 'fast food' atau 'processed food' dalam tempoh ini tau. Jangan mengelat. Kalau terngelat, dendalah diri tu.
Buatlah sikit senaman, macam 'brisk walk' ke apa ke? Kalau tak suka, buatlah kerja-kerja rumah sampai basah baju sebab peluh. Semalam MD basuh longkang tepi rumah, kira puaslah juga berpeluh.
Tak sabar nak tunggu 3 Mac 2016 :D