Resepi Udang Butter Paling Senang, Tapi Sedapnya Masyaallah!

Wednesday, November 09, 2016

Assalamualaikum,

Maklumlah suami tersayang cuti lama hari tu. Macam-macam resepi Eray masak. Termasuklah resepi udang butter ni.

Rumah pula dekat kawasan tepi laut. Nak dapat makanan-makanan laut segar pun senang sangat.

Murah pulak tu.

Udang laut saiz L, sekilo RM35 saja. Dulu duduk Ampang, udang ternak kolam tu pun dah RM30. Ini udang laut...sedapnya.

Eray pernah cuba masak resepi udang butter ni. Tapi kali ini paling senang.

Rasanya pula...Ya Allah sedapnya. Ala-ala macam makan dekat restoran seafood gitu.





Ke sebab udang tu fresh? Hehehe.

Jom tengok bahan-bahan yang digunakan:

  • 1/2 kilo udang
  • 9 ulas bawang putih
  • 15 biji cili api
  • 3 batang daun kari
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/4 cawan butter (agak-agak ye pun ok dah)
  • 3 sudu susu segar
  • 3 biji telur kuning
  • garam secukup rasa 

Basic saja bahan-bahannya. Eray tak guna apa-apa MSG. 

Mari kita masuk ke cara-cara nak masak resepi udang butter ni.

  • Dah asingkan telur? Ingat ambil yang kuning saja. Kacau sikit-sikit...tak payah beriya sangat.
  • Panaskan minyak dalam kuali, masuk sekali butter. 
  • Ambil senduk....ok ini bahagian paling susah. Pusingkan minyak dalam kuali tu tadi. Jangan berhenti. Agak-agaklah ye. Jangan sampai terpercik minyak panas.
  • Telur tadi tuh tuang dalam minyak yang tengah dipusing tu. Kejap-kejap, telur tu biar dari aras yang tinggi. Barulah cantik bertali nanti. Usah dicampak selepuk, apa kau ingat ni nak buat telur dadar? Hehehe.
  • Masak telur tu sampai berbuih-buih. Tengok dah tukar warna kuning kecoklatan boleh angkat dan tapiskan. Bagi tos minyak tadi.
  • Jangan..jangan buang minyak tadi. Ambil dalam satu senduk untuk sesi menumis pula.
  • Bawang putih tadi chopped. Cili api potonglah ikut suka. Eray potong bulat-bulat. Minyak dah panas, masukkan dua ni.
  • Agak dah garing sikit. Masuk daun kari tadi. Masuk dengan batang-batang..barulah naik bau dia.
  • Tunggu layu daun kari.
  • Masukkan udang yang dah dibasuh bersih tu. Nampak dah setengah masak, letak susu segar tu tadi. Kalau suka basah dan berkuah, letaklah lebih. Eray buat yang kering.
  • Gaul mesra. Masukkan telur setengah telur kuning tadi. Gaul. Masuk garam secukupnya.
  • Golek-golek udang sampai masak. Kemudian, tutuplah api.
  • Hidang dalam pinggan yang paling cantik. Telur kuning lebih tadi, letakkan kat atas. Barulah nampak lebih menggoda.

Ok seterusnya......apa lagi, makanlah. Oh pastikan nasi dah masak awal-awal tau. Terbuat resepi udang butter ni gara-gara nampak status FB Tuan Khairul Hakimin Muhammad.
Kawankan dengan tomyam. Pergghhh mau habis nasi 3 pot yang dah masak tadi. 

Udang ni tak elok makan banyak-banyak tau. Kolestrol tinggi. Sesekali bolehlah. 

Eray memang dah ready awal-awal Phytocol ST untuk 'block and ditch' kolestrol yang baru nak masuk. Omega Guard turunkan kolestrol jahat dalam badan. Maklum lah dah umur 34 tahun ni, makin bersemangat nak jaga kesihatan dan kecantikan. Hehehe.


Senang saja kan resepi udang butter ni? Cubalah...nanti kongsikan hasil masakan korang kat komen entry ini ye.

Oh kalau nak order Set Kolestrol Jahat ni, SMS/WA Eray 0167738192.



You Might Also Like

0 comments

WeLoveSusuIbu On FB

WeLoveSusuIbu Instagram

Nuffnang

WeLoveSusuIbu Youtube