jadi ibu perlu lebih kreatif

Tuesday, May 11, 2010

yea aku semakin kreatif sekarang. gara2 sudah mempunyai si tecip rayna. mana taknya hari2 kene fikir makanan ape yang seswai di tekak anak ku itu. sbb kalau try bagi bb food (dalam tin atau biskut) mesti rayna tolak mentah2.

selera rayna akan membuak2 bila disuapkan makanan orang tua kat die. contoh, nasi lembik berkuahkan lemak pegaga & isi ikan. sanggup nanges bile ibu n ayah die tak bagi. since aku hantar rayna ke rumah bb sitter, so aku kene make sure yang aku bekalkan quality food kat die. makanan yang ada segala unsur2 baik dalam piramid makanan.

so aku nk kongsi resepi2 yang aku pernah buat untuk rayna.

bubur oatmeal campur kurma@kismis@prune

3 sudu oatmeal (quaker oat kale biru)
3 ketul kurma @ 15 biji kismis @ 3 ketul prune (potong kecik2)
cara-cara: campur saje sume, pas2 boil atas dapur bak 10 minit gitu

mase die 6-8 bulan ske sgt die makan nie, skg nie satu suap x mo dah.

spaghetti budak kecip

7 batang spaghetti (patah2kan dlm 1 cm)
1 batang lobak saiz sederhana (potong dadu kecik2)
1/2 biji tomato (potong dadu kecik2 jugak)
(rebuskan semua bahan2 di atas dalam 1/2 gituw...nak bagi lobak betul2

3 ulas bawang putih (dadukan halus2)
sepotong kecik ayam (dadukan halus2 jugak)
1 sudu minyak zaitun
cara-cara: panaskan minyak zaitun, pas2 masukkan bawang putih. tumis smpi naik bau, pas2 masukkan ayam tadi. if tak mo guna ayam, gantikan dengan telur...buat mcm scrambled egg tuh. pas2 agak2 masak tutup api & masukkan hasil tumisan dalam rebusan spaghetti tadi.

huhu nie adalah makanan kegemaran die buat masa ini. ske beno budak tecip tuh.

sup kentang & lobak rayna

3 biji kentang (parut halus2)
2 batang lobak (parut halus2 jugak)
(rebus bahan2 di atas, air agak2 jer)

3 ulas bawang putih (dadukan halus2)
sepotong kecik ayam (dadukan halus2 jugak)
1 sudu minyak zaitun
cara-cara: panaskan minyak zaitun, pas2 masukkan bawang putih. tumis smpi naik bau, pas2 masukkan ayam tadi. if tak mo guna ayam, gantikan dengan telur...buat mcm scrambled egg tuh. pas2 agak2 masak tutup api & masukkan hasil tumisan dalam rebusan kentang & lobak tadi.

kentang lenyek bayam

3 biji kentang saiz besar (belah 4)
3 ulas bawang putih (dadukan halus)
sepotong daging (potong halus2)
segenggam bayam (potong halus2 jugak)
cara-cara: rebuskan kentang, daging & bawang putih serentak. rebus smpi empuk daging & kentang. bila air rebusan hampir kering masukkan bayam. pas2 gaul rata.

ye, ini adalah resepi baru yang aku masak malam tadi. biasakan aku akan masak untuk stok 2 tau 3 hari. so rayna akan makan mende yang same for 2 or 3 days. if tukar kerap sgt nti rayna tak sempat nak adapt rase2 baru nie.

cara untuk mengelakkan makanan yang telah masak basi. lepas masak, cepat2 masukkan dalam bekas & tutup (untuk elak germs). bila dah agak2 sejuk masukkan dalam peti sejuk. insyaallah terpelihara makanan tuh tadi. ini berdasarkan pengalaman saya sebagai seprang ibu yang malas nak masak hari2 untuk anaknya.

so jika berminat, silalah cuba. if nak jaga betul2 pemakanan anak, jangan campurkan garam. tapi sbb rayna telahpun diperkenalkan dengan makanan orang tua, jadi rayna tidak suka jika makanan tiada rasa lemak garam. so aku letakkan skit as pembangkit rasa.

selamat mencuba :).

You Might Also Like

3 comments

  1. kentang lenyak bayam..tak pernah plak buat..thanks for sharing, nanti baby Muaz beso bole try

    ReplyDelete
  2. sedap tau sirna...smpi eray lak yang nk makan :)

    ReplyDelete
  3. nazhan pun berlagak, takmo makan food yg tak letak garam huhuhu

    ReplyDelete

WeLoveSusuIbu On FB

WeLoveSusuIbu Instagram

Nuffnang

WeLoveSusuIbu Youtube