Resepi Karipap Sardin Yang Sedap & Lebih Sihat

Wednesday, July 20, 2016

Assalamualaikum,

Lamanya Eray tak kongsi resepi. Tadi buat karipap sardin, teringin punya pasal. Kalau beli asyik tak kena dengan tekak.


Serap minyaklah, inti ciputlah, tak sedaplah. Buat sendiri puas hati.

Sejak-sejak dah amalkan supplemen Shaklee. Tambah pula dah ber 'eat clean' ni. Makin bertambah 'concern' Eray nak makan yang baik-baik saja.


Perghhh, adalah dekat 7 tahun tak dapat angka 5 kat depan.

Jadinya bila nak buat karipap sardin ni pun. Eray terpaksa ubah-ubah sikit. Nak jadikan versi karipap sardin yang lebih sihat.

karipap sardin, resepi karipap sardin, sardine curry puff, karipap sardin simple


Karipap sardin 'eat clean'.

Mana tahu kut korang pun nak cuba jugakkan kan?

Inti Sardin

Bahan-bahan:

  • 1 tin sardin

  • 3-4 biji bawang besar

  • 1-2 batang lada merah

  • Sedikit garam (Eray guna garam bukit)

  • Minyak zaitun

Caranya:

  • Ambil sardin dan buang semua sosnya. Lenyek-lenyek sampai hancur sardin tadi.

  • Bawang potong dad.

  • Lada merah racik halus, kalau malas potong-potong gitu pun ok saje.

  • (Eray nak cepat, bawang dan lada buh dalam chopper je)

  • Panaskan minyak zaitun kejap.

  • Masukkan sardin, bawang, lada dan perasakan dengan garam. Siap!

 

Kulit Karipap Sardin

Bahan-bahan:

  • 500-600 grams tepung gandum

  • 1/2 buku mentega asli

  • (Kalau ikut resepi yang biasa, guna planta tak pun marjerin. Eray tukar butter sebab tak ada trans fat)

  • 1 mug air suam yang dicampur dengan sedikit garam

Cara-caranya:

  • Bubuh tepung dalam bekas.

  • Panaskan mentega, sampai cair. Lepas tu, tuangkan ke dalam tepung.

  • Gaul mesra.

  • Masukkan air bercampur garam tadi sedikit demi sedikit.

  • Ulikan sampai tak melekat kat tangan.


Simple je kan bahannya? 

Cuma yang perlu sedikit kerajinan.

Banyak juga karipap sardin yang terhasil. Dalam 50 biji.

Eray gorengkan sekejap dalam minyak panas. Lepas tu angkat, masukkan dalam Air Fryer.

Biarkan dia masak dalam Air Fryer. Paling penting lagi, bagi minyak-minyak gorengan tadi tak melekat. 

Bila makan nanti, taklah banyak sangat minyak yang masuk dalam perut. Barulah jadi karipap sardin ala 'eat clean'.

Dah siap goreng separuh masak semuanya. Sejukkan dan simpan dalam tempat beku peti sejuk. Bila-bila nak makan, campak je dalam Air Fryer.

Senang kan?

Kalau korang pun ada versi karipap yang lebih sihat, jomlah kongsi dengan Eray ye. Bye-bye!

You Might Also Like

1 comments

WeLoveSusuIbu On FB

WeLoveSusuIbu Instagram

Nuffnang

WeLoveSusuIbu Youtube