oleh sebab musabab kerana ada biskut marrie terlebih kat ofis. maka bawalah balik, dari biar lemau terbuang, baik kita jadikan sesuatu. improvise biskut marrie jadi kek batik indonesia.
bukan sebarang kek batik, resepi mari dari indonesia. kite resepi turun temurun. asalnya dulu ade jiran lecturer from indonesia, baik sungguh, muka baik. terbayang sampai hari ni. dia suka masak-masak. kiteorang adik beradik panggil die ibuk. die lah yang bagi resepi kek batik nie kat kiteorang.
heh teringat pula kat anak die, dulu bujang, skang kawen dah kut. nama die eddie. pemalu skit. kiteorang adik beradik yang tak malu, duk bertandang kat rumah ibuk, baca majalah gila-gila lah, die ajak makan lah. huh manelah ibuk sekarang ye?
if masih ade, kiteorang adik beradik doakan sentiasa dirahmati Allah sentiasa.
ok nie die resepi kek batik indonesia
cara nak buat teramatlah mudah:
senang sangat nak buat kek batik indonesia nie. kire nie version yang paling simple. sekarang dah macam-macam kek batik, improved ade letak oat, nestum, badam, kacang tanah dan ape saje lah. nak masak nie yang penting confident. hehehe.
so jemput makan kek batik indonesia.
nota kaki 1: untuk tempahan kek batik hari jadi, boleh lah tepun saya.ade ke kek batik buat kek hari jadi?
nota kaki 2: kek batik banyak kolesterol, so lepas makan leh makan omega guard atau lecithin shaklee. makan sedap lemak pun hilang. heheh terpromote lah pulak.
bukan sebarang kek batik, resepi mari dari indonesia. kite resepi turun temurun. asalnya dulu ade jiran lecturer from indonesia, baik sungguh, muka baik. terbayang sampai hari ni. dia suka masak-masak. kiteorang adik beradik panggil die ibuk. die lah yang bagi resepi kek batik nie kat kiteorang.
heh teringat pula kat anak die, dulu bujang, skang kawen dah kut. nama die eddie. pemalu skit. kiteorang adik beradik yang tak malu, duk bertandang kat rumah ibuk, baca majalah gila-gila lah, die ajak makan lah. huh manelah ibuk sekarang ye?
if masih ade, kiteorang adik beradik doakan sentiasa dirahmati Allah sentiasa.
ok nie die resepi kek batik indonesia
- biskut marrie satu paket
- telur 3 biji
- butter 1 biji,
butter guna biji kah? - milo 3/4 cawan
- serbuk koko 1/2 cawan
- gula 1/2 cawan
- susu pekat manis 1/3 cawan
- air satu cawan
cara nak buat teramatlah mudah:
- masukkan butter, milo, koko, gula, susu pekat manis, air ke dalam periuk
- buka api kecil
- kacau perlahan-lahan
- bila adunan agak panas
- masukkan telur (one by one)
- kacau cepat-cepat (kang ade pulak jadi sup telur)
- bila telur dah sebati, besarkan sikit api
- kacau-kacau lagi (elakkan hangus)
- tunggu adunan masak, jadi berketul-ketul dan pekat
- tutup api sejukkan
- sementara tunggu adunan suam,
jangan malaspatah-patahkan lah biskut marrie (patah 4) - bila adunan dah suam, masukkan biskut yang dah patah-patah (serdak biskut tak yah masuk, nanti tak cantik)
- godak sampai semua biskut dah berselaput coklat
- ready bekas ke loyang ke, tekan sampai mampat
- ratakan dan simpan dalam peti sejuk
- pastu dah boleh makan
kek batik yang dah ready untuk masuk ke dalam mulut |
so jemput makan kek batik indonesia.
saje potong besar, sebab nak photoshoot |
nota kaki 1: untuk tempahan kek batik hari jadi, boleh lah tepun saya.
nota kaki 2: kek batik banyak kolesterol, so lepas makan leh makan omega guard atau lecithin shaklee. makan sedap lemak pun hilang. heheh terpromote lah pulak.