Ini Cara Buat Nugget Ayam Tempura Paling Basic
Friday, December 09, 2016
Assalamualaikum,
Semperna esok nak pulang ke Kota Bharu, maka ibu siapkanlah Nugget Ayam Tempura.
Anak-anak ni suka menyanyi-nyanyi minta makanan dalam kereta. Lagipun,
suami tercinta dah minta.
Walaupun mood masak dah bungkus gantung tinggi kat atap rumah. Terpaksalah jua Eray gagahkan. Biasalah hati mak-mak ni. Tak sampai hati kalau tak buat. Korang pun mesti macam ini juga kan?
Senang saja nak buat nugget ni. Buat sekali banyak-banyak boleh simpan bekukan. Nak makan goreng saja.
Lagilah musim cuti sekolah ni. Makanan 24/7 kena ada. Barulah aman rasanya.
Dah jom Eray senaraikan bahan-bahan nak buat Nugget Ayam Tempura. Oh ini resepi paling basic. Kalau korang suka, boleh pelbagaikan.
Ada yang letak lobak, cheese, daun sup. Pandai-pandailah 'adjust' ikut selera tekak masing-masing.
1- dada ayam 5-6 keping
2- 2 sudu besar tepung gandum
3- 2 sudu besar tepung ubi
4- 5 ulas bawang putih
5- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
6- 1 sudu kecil garam
Ini pula bahan untuk adunan tempura. Bila dah siap goreng, rangup sangat tau.
1- 1 cawan tepung gandum
2- 1/2 cawan tepung jagung
3- 1 biji telur
4- 1/2 sudu kecil baking soda
5- 1/2 sudu kecil garam
6- 1 1/2 cawan air sejuk
Ok ready? Let's go tengok cara nak jadikan Nugget Ayam Tempura.
Eray kongsi gambar langkah demi langkah. Barulah senang korang nak buat nanti kan?
1- Kisar dulu ayam guna food processor. Kalau tak ada, boleh cuba guna blender. Tak pun cincang saja pun ok.
2- Alihkan masuk dalam besen berwarna pink. Ini supaya mood nak mengadun naik.
3- Masukkan tepung gandum, tepung ubi, garam & lada hitam. 1,2,3 gaul sekarang! Guna tangan saja.
4- Beginilah rupanya.
5- Campur semua bahan nak buat tempuranya.
6- Gaullah sampai begini. Guna garfu sudah.
7- Tips tak nak melekat, basahkan sikit tangan tu. Lepas tu gentellah. Bentuk? Ikut suka hati.
8- Letak & golek sampai molek.
9- Minyak panaskan dulu, sila mulakan gorengan. Guna periuk mudah.
10- Goreng 1/2 masak je kalau nak simpan. Kalau nak makan gorenglah sampai masak.
Betul tak Eray kata senang saja nak buat nugget ayam tempura ni? Kalau korang tak suka tempura, boleh je jadikan nugget biasa.
Celup dalam telur, lepas tu golek sampai molek dalam breadcrumbs.
Ikutlah mana suka, janji orang yang nak makan tu suka. Kang buat beriya, anak-anak tak makan. Kecil pula nanti hati tu. Hehehe.
Kalau nak cuba, bolehlah kongsi hasil kejadiannya kat komen ye.
Bye!
2- 2 sudu besar tepung gandum
3- 2 sudu besar tepung ubi
4- 5 ulas bawang putih
5- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
6- 1 sudu kecil garam
Ini pula bahan untuk adunan tempura. Bila dah siap goreng, rangup sangat tau.
1- 1 cawan tepung gandum
2- 1/2 cawan tepung jagung
3- 1 biji telur
4- 1/2 sudu kecil baking soda
5- 1/2 sudu kecil garam
6- 1 1/2 cawan air sejuk
Ok ready? Let's go tengok cara nak jadikan Nugget Ayam Tempura.
Eray kongsi gambar langkah demi langkah. Barulah senang korang nak buat nanti kan?
1- Kisar dulu ayam guna food processor. Kalau tak ada, boleh cuba guna blender. Tak pun cincang saja pun ok.
2- Alihkan masuk dalam besen berwarna pink. Ini supaya mood nak mengadun naik.
3- Masukkan tepung gandum, tepung ubi, garam & lada hitam. 1,2,3 gaul sekarang! Guna tangan saja.
4- Beginilah rupanya.
5- Campur semua bahan nak buat tempuranya.
6- Gaullah sampai begini. Guna garfu sudah.
7- Tips tak nak melekat, basahkan sikit tangan tu. Lepas tu gentellah. Bentuk? Ikut suka hati.
8- Letak & golek sampai molek.
9- Minyak panaskan dulu, sila mulakan gorengan. Guna periuk mudah.
10- Goreng 1/2 masak je kalau nak simpan. Kalau nak makan gorenglah sampai masak.
Betul tak Eray kata senang saja nak buat nugget ayam tempura ni? Kalau korang tak suka tempura, boleh je jadikan nugget biasa.
Celup dalam telur, lepas tu golek sampai molek dalam breadcrumbs.
Ikutlah mana suka, janji orang yang nak makan tu suka. Kang buat beriya, anak-anak tak makan. Kecil pula nanti hati tu. Hehehe.
Kalau nak cuba, bolehlah kongsi hasil kejadiannya kat komen ye.
Bye!
1 comments
PERGHH TAK PENAH TERPIKIR PON KAK ERAY WAH WAH WAHH KENA CUBA NI..
ReplyDelete