Resepi Ayam Halia Versi Eat Clean
Wednesday, October 05, 2016
Assalamualaikum,
Nak kurus kena rajin. Malas? Teruslah membelon di situ. Ni resepi
Ayam Halia versi 'clean'. Satu family boleh makan. Tak payah masak
asing-asing. Dijamin selamat dimakan & terhindar dari gemuk.
Insyallah laki bini boleh kurus.
Bahan-bahan pun senang nak jumpa. Semua ada dalam Malaysia nan permai.
1- Ayam 1/2 ekor
2- Bawang besar 1 biji
3- Bawang putih 3 ulas
4- Halia 3-4 inci (buh lagi pun boleh)
5- Bawang holland 1
6- Lada benggala merah dan hijau (kalau takda lada beso pun boleh)
7- Garam (untuk naikkan rasa)
8- Tepung jagung 3 sudu kecik
9- Air secukupnya
2- Bawang besar 1 biji
3- Bawang putih 3 ulas
4- Halia 3-4 inci (buh lagi pun boleh)
5- Bawang holland 1
6- Lada benggala merah dan hijau (kalau takda lada beso pun boleh)
7- Garam (untuk naikkan rasa)
8- Tepung jagung 3 sudu kecik
9- Air secukupnya
Senang sangat nak buat. Tapi kalau malas, hapa pun memang tak jadi.
Hah silalah masak.
Eray malas nak tumbuk. Bawang besar, bawang putih & halia mesin je dalam chopper. Tak yah lumat sangat, bukan nak buat masker pun.
Api tak yah buka lagi. Buh kuali atas dapur, masukkan bahan yang dah lumat tadi.
Dengan Bismillah, masuk pula ayam-ayam. Jagan lupa basuh pula. Nak senang basuh dengan Basic H, confirm bersih suci ayam tu nanti. Lepas buka api.
Kat rumah memang banyak bekas Shaklee ni. Nak tunjuk air tu, kena guna dalam 100-150ml.
Tuang slow-slow. Nampak beno suka memasak, siap bertanda tangan tu.
Gaul mesra.
Lepas tu tudungkan begini. Jangan guna tudang saji, kang terbakar pula. Biarkan ayam tu masak 3/4.
Potong ikut suka. Eray suka petak-petak.
Bawang holland potong wedges. Wedges tu bentuk, bukannya nama bagi kentang.
Masukkan begini. Gaul mesra lagi.
Tepung jagung 3 sudu kecik, buh air sikit & larutkan. Tuang kat ayam yang dah nak masak tu.
Gaul mana patut. Biar semuanya berkenalan & bermesraan. Agak-agak masak tutup api.
1/2 ekor boleh makan 2 kali. Asing siap-siap. Karang makan malam tinggal panaskan je. Jimat masa.
Ni
portion orang nak kurus. Pinggan pun guna anak-anak punya je. Salad tu
dah basuh, nak makan tinggal ambik je. Burrpp kenyang, Alhamdulillah.
Siapa kata nak kurus tak boleh makan sedap? Kut korang tak baca lagi, perjalanan Eray buang 12kg dalam masa 5 bulan. Meh klik Eray Dah Kurus.
Hah silalah masak.
Eray malas nak tumbuk. Bawang besar, bawang putih & halia mesin je dalam chopper. Tak yah lumat sangat, bukan nak buat masker pun.
Api tak yah buka lagi. Buh kuali atas dapur, masukkan bahan yang dah lumat tadi.
Dengan Bismillah, masuk pula ayam-ayam. Jagan lupa basuh pula. Nak senang basuh dengan Basic H, confirm bersih suci ayam tu nanti. Lepas buka api.
Kat rumah memang banyak bekas Shaklee ni. Nak tunjuk air tu, kena guna dalam 100-150ml.
Tuang slow-slow. Nampak beno suka memasak, siap bertanda tangan tu.
Gaul mesra.
Lepas tu tudungkan begini. Jangan guna tudang saji, kang terbakar pula. Biarkan ayam tu masak 3/4.
Potong ikut suka. Eray suka petak-petak.
Bawang holland potong wedges. Wedges tu bentuk, bukannya nama bagi kentang.
Masukkan begini. Gaul mesra lagi.
Tepung jagung 3 sudu kecik, buh air sikit & larutkan. Tuang kat ayam yang dah nak masak tu.
Gaul mana patut. Biar semuanya berkenalan & bermesraan. Agak-agak masak tutup api.
1/2 ekor boleh makan 2 kali. Asing siap-siap. Karang makan malam tinggal panaskan je. Jimat masa.
Siapa kata nak kurus tak boleh makan sedap? Kut korang tak baca lagi, perjalanan Eray buang 12kg dalam masa 5 bulan. Meh klik Eray Dah Kurus.
1 comments
wahh nak try la
ReplyDelete