Bila dah jadi ibu, tak sah kalau tak cuba buat kuih yang anak suka. Kali ni cuba buat Resepi Apam Beras Gebu. Hari tu dah buat sekali, ni dah minta lagi sekali.
Nampak sangat sedap betul kuih apam beras ni. Kena pulak resepi ngam-ho dari blog Puan Yatie. Memang tak sia-sia mencuba. Sebab hasilnya sedap sangat.
Saya yang tak berapa gemar makan apam (yang beli) sebelum ni pun boleh jatuh cinta. Lagi-lagi bila makan masa tengah hangat.
Oklah, masanya untuk kongsi resepi Apam Beras gebu menawan ni.
Bahan-bahan:
- 1 cawan nasi
- 1 1/4 cawan air
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- Sedikit pewarna (saya guna pink)
- Sedikit kelapa parut dan garam
Cara-cara:
- Satukan nasi, air dan gula dan blender. Dan kisar sampai halus dan gula larut.
- Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, tepung beras dan yis. Gaul mesra.
- Kemudian masukkan bahan yang dikisar ke dalam bahan kering. Letakkan pewarna, gaul sebati.
- Biarkan adunan apam mengembang 2-3 jam. Tanda adunan menjadi, ada buih-buih kecil terbit di atas adunan dan ianya nampak sekali ganda lagi.
- Panaskan pengukus, sapukan sikit minyak ke dalam loyang atau bekas dan panaskan sebentar.
- Akhir sekali, masukkan adunan apam beras gebu yang telah kembang untuk dimasak. Kukus selama 30-40 minit jika guna loyang.
- Boleh gaulkan dengan kelapa parut kalau suka.
Enaknya makan apam beras ni hangat-hangat. Lembut sangat, gebu dan sedap.
Anak saya Sofhea, masa buat kali pertama hari tu nak habis apam dikerjakan. Memang dia suka sangat. Selalu cakap 'nak kuih pink'. Sekarang dah tak payah singgah kedai beli apam beras ni lagi.
Buat je sendiri. Kalau malas nak buat dua tiga kali, buat je sekali banyak. Lepas tu simpan dalam peti sejuk, nak makan panaskan je.