Demi nak bagi makanan-makanan baik untuk anak-anak. Sanggup belajar resepi sosej homemade. Tak belajar ke mana pun, depan laptop je.
Yelah dengan cerita budak umur 12 (kalau tak silap) ada darah tinggi. Sebab makan sosej. Terus rasa nak banned semua fast food. Nak buat sendiri sosej dan nuget.
Resepi nie simple, dan hasilnya tak mengecewakan, sedap. Oh ya, sumber resepi dari Chef In Disguise. Banyak lagi resepi sedap-sedap dalam blognya.
Semalam buat carbonara guna sosej ni, bertambah-tambah anak makan.
Bahan-bahan:
- 400g lean beef
- 60 grams ice cubes
- 1/2 cup bread crumbs
- 1 egg
- 1 tablespoon allspice, ground
- 1/4 teaspoon ground coriander
- 1/4 teaspoon ground black pepper
- 1/4 teaspoon ground cardamom
- 1/4 teaspoon ground cloves
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 1/2 teaspoon onion powder
- 1/2 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon salt
- 6-7 pitted green olives or 1/4 cup unsalted toasted pistachios
Saya tak ikut sepenuhnya bahan-bahan di atas. Guna 'spices' yang ada kat rumah. Boleh ubah ikut kreativiti masing-masing.
Bread crumbs tu pula, saya buat sendiri. Guna roti yang dah lama. Koyakkan kecil-kecil roti. Letak dalam loyang atau tray. Kemudian bakar dalam 10-15, guna 180 °C. Bakar sampai garing. Sejukkan sekejap. Masuk dalam food processor dan blend.
Cara-cara:
Tips: Nak senang buat resepi sosej homemade ni, kena ada food processor
- Masukkan daging yang telah dipotong-potong, sebaiknya buang dulu urat-urat. Atau beli terus daging batang pinang
- Kisar sehingga hancur
- Kemudian masukkanlah 'spices', suka-suka hatilah
- Masukkan bread crumbs, garam, ice cube
- Kisar sampai 'mesra' dan sebati
Untuk bentukkan sosej, guna food plastic wrap dan aluminium foil. Cara nak buat boleh rujuk blog Chef In Disguise.
Inilah hasilnya |
Kemudian, sejukkan semalaman dalam freezer.
Untuk rebus sosej, guna resepi 'poaching liquid' di bawah:
- enough water to submerge the mortadella
- 1 cup apple cider vinegar
- 2 bay leaves
- 2 cloves garlic
- 5-7 all spice berries
- 1 teaspoon dried oregano (if you have fresh use 2-3 stems)
- 1 teaspoon dried basil (if you have fresh use 3-4 leaves)
- 1 teaspoon dried parsley(if you have fresh use 3-4 stems)
Apple cider takde kat rumah. Saya ganti dengan cuka kurma. Spice berries pun tak letak. Saya cuma letak 'mixed herbs' and 2 helai bay leaves.
Panaskan air rebusan di atas, kemudian masukkanlah sosej yang telah disejukbeku tadi. Rebuskan dalam 30-45 minit. Sampai air rebusan hampir kering.
Sejukkan, dan keluarkanlah sosej yang dah masak. Dan jika nak simpan, balutkan sekali lagi dengan aluminium foil dan simpan.
Resepi sosej homemade ini juga boleh ditukar guna daging ayam. Be creative, dan redah je buat. Selamat mencuba.
yang sudah dipanggang |