Apa Bisnes Online Yang Menguntungkan?

Thursday, February 07, 2019

Soalan "apa bisnes online yang paling untung?" rasanya sudah menjadi soalan yang lazim untuk semua yang berura-ura mahu memulakan bisnes online kan?

Mana ada orang yang buat bisnes mahu rugi.

Tapi bagaimana caranya untuk kita buat pilihan yang betul? Supaya bisnes online yang dipilih menjadi dan memberi keuntungan.


bisnes online, bisnes online dari rumah, bisnes online 2019, bisnes online mudah, nak bisnes online apa, nak buat bisnes online apa, bisnes online nak jual apa, bisnes barang online, bisnes online laku, bisnes online laris, bisnes online modal rendah, bisnes online menguntungkan


Nah ini saya kongsikan 5 benda yang patut ada pada satu-satu bisnes online yang masyuk.

1. Modal Rendah

Pernah dengarkan orang kata "Start small and end big"? 

Ini maknanya jika kita mahu mulakan sesuatu, termasuklah bisnes kita mulakan dengan apa yang ada ditangan. Anda nak mulakan bisnes online bukan? Memadailah jika anda mempunyai satu telefon pintar dan talian Internet.

Eh betul ke cukup? Habis tu nak jual apa?

Okay..okay, yang ini saya jawab dalam point berikutnya.

2. Jual Produk Orang

Baguslah jika anda terer buat kek atau biskut atau mungkin tauhu bergedil. Anda boleh mulakan menjualnya secara online.

Tapi bagaimana jika anda tak ada skills memasak? Dan mungkin anda tak ada masa hendak ke dapur, kalau dapat masak pun satu keluarga pun sudah satu rahmat besar.

Hehe, saya paham sangat sebab saya pun ada masalah yang sama.

Jadi solusi kepada masalah ini adalah anda jual saya produk orang lain. Sekarang ini berlambak-lambak pilihan produk dari makanan, tudung, baju, suplemen yang dihasilkan founder (pemilik bisnes).

Anda hanya fokus untuk mempromosikan dan memasarkannya saja. 

Pilihlah produk yang dekat di hati anda. Tapi pastikanlah yang produk pilihan itu betul-betul berkualiti. Jadi tidaklah kita dikejam kemudian hari.

Lagipun mestilah kita mahu kekal lama dalam mengusahakan bisnes online bukan? Jadi pilihlah yang terbaik untuk diri anda.

3. Komisen Tinggi

Ok, bila sudah buat keputusan untuk menjual satu-satu produk, lihat juga pada bayaran komisyen yang diberikan.

Ini penting supaya bisnes online yang akan dibuat betul-betul memberi keuntungan.

Contohnya bisnes online Shaklee, komisen paling tinggi boleh mencapai 21%. Bukan itu sahaja, anda juga boleh dapat keuntungan runcit setiap hari. 

Bolehlah sikit-sikit cover duit belanja dapur. Tak pun boleh simpan buat bawa keluarga makan angin.

4. Produk Sudah Lama Dalam Pasaran

Apabila satu-satu produk itu lama di dalam pasaran, ia adalah satu tanda yang produk ini adalah produk yang bagus dan berkualiti.

Masalah juga kalau kita pilih produk yang setahun dua saja hidup, lepas tu hilang entah ke mana. Bukan mudah nak mulakan satu-satu bisnes online, takkan nak mulakan sekali lagi kan?

Buat sedikit 'homework' untuk pastikan anda tidak tersalah pilih.

5. Sikap Usahawan Yang Positif

Pada ketika anda buat keputusan untuk berniaga online, pada ketika itu juga anda sudah mula menyandang 'tittle' usahawan.

Ia satu tanggungjawab yang perlu digalas dengan sebaiknya. Nama kita akan mulaikan dikenali oleh bakal pelanggan dan pelanggan kita. Jika nama kita baik disebabkan sikap-sikap positif, Insyaallah kita boleh kekal dalam dalam bisnes yang dipilih.

Malah, mungkin lebih lagi dari apa yang kita pernah fikirkan dulu.

Antara sikap positif yang perlu ada adalah;

  • konsisten berusaha
  • punyai 'mind setting' yang bagus
  • tidak mudah putus asa
  • dan rajin belajar

Apa-apa saja bisnes online boleh saja menjadi yang menguntung. Asal saja anda mempunyai sikap yang positif dan jiwa yang kental.

Tidak kiralah anda lepasan universiti, masih belajar di universiti, suri rumah atau bekerja....pendek kata semua orang boleh mulakan bisnes online.

Bagi yang  sudah ada pilihan produk, terus jalan dan mulakan bisnes online anda. Bertangguh hanya melambat kejayaan.

Tapi bagi anda yang masih blur dan tak tahu nak pilih yang mana, saya ada satu cadangan. Apa kata jika anda menjadi pengedar Shaklee.

Hanya RM65 sahaja yang diperlukan untuk mendaftarkan anda sebagai pengedar Shaklee.

Apa yang anda dapat dengan RM65 ini?

  • Sponsor akan bantu anda mencapai keuntungan (komisen) yang dimahukan.
  • Personal coaching secara PERCUMA (secara face to face, telefon atau online).
  • Panduan mudah pengedar untuk memulakan jualan.
  • Ayat iklan, gambar dan poster yang tersedia dan boleh terus digunakan.
  • Kumpulan sokongan yang sentiasa membuatkan anda sentiasa bersemangat.

Semua yang diatas ini akan diberikan jika anda menyertai saya. Alhamdulillah, saya sudah pun berjaya melatih puluhan pengedar baru sejak tahun 2011.

Rasa berminat nak jadi pengedar Shaklee, terus saja WA atau SMS ke 0167731892.

Semoga perkongsian ini berguna.

Terima kasih.

You Might Also Like

0 comments

WeLoveSusuIbu On FB

WeLoveSusuIbu Instagram

Nuffnang

WeLoveSusuIbu Youtube